piątek, 15 maja 2020

Panierowany kurczak w wersji light


Panierowane kawałki kurczaka w wersji light. Do tego frytki z piekarnika (bez dodatku tłuszczu) i ulubione warzywa. Obiad wygląda jak z sieciówki, ale... No właśnie! Ale jest domowy i nie ma sobie równych. A do tego jest zdecydowanie lżejszy. I bardzo prosty w przygotowaniu. Kawałki kurczaka najpierw obtaczam w przyprawach, następnie maczam kawałki mięsa w białku jajka i panieruję w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Smażę na patelni grillowej lub piekę w piekarniku i gotowe! Polecam.

Składniki:
opakowanie polędwiczek z piersi kurczaka (400g)
czosnek granulowany
ostra, mielona papryka
sól, pieprz
szczypta kurkumy
białko 1 jaja
bułka tarta i mąka kukurydziana w proporcjach 50:50

Przygotowanie:
Mięso pokrój na paski (czasem można kupić już pokrojone) i osusz ręcznikiem. Przełóż do miski. Zasyp solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem, kurkumą (kurkumy szczypta, dla koloru), wymieszaj, aby przyprawy pokryły mięso i odstaw na kilka minut, żeby smaki się połączyły. Ilość przypraw według uznania, ja dałam ok 1 łyżeczkę papryki, 1 łyżeczkę czosnku, 1/2 łyżeczki soli, dużo pieprzu,  1/4 łyżeczki kurkumy.

Białko roztrzep z odrobiną wody. W drugim naczyniu wymieszaj panierkę z bułki tartej i mąki kukurydzianej. Kurczaka maczaj w białku, a następnie panieruj w mące z bułką. Rozgrzej patelnię grillową i smaż mięso bez tłuszczu. Jeśli przygotowujesz na obiad frytki z piekarnika, kawałki kurczaka możesz, zamiast grillowania wstawić do piekarnika na 15-20 min. Podawaj z surówkami.


#basjulowepasje #homemadefastfood

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter